Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Amsterdams staand horloge

Winkelnummer: VERKOCHT

Vroege capucine

J.P. Kroese Amsterdam
omstreeks 1740
Lodewijk XV
279 cm
54 cm
27 cm

Kast

Een uit eiken opgebouwde kast gefineerd met wortelnoten. De voet is aan de voorzijde geheel vlak met bogen aan de zijkant, zogenaamde “Haagse voet”. De lange deur in de romp is aan de bovenkant versierd met een snijwerk. De kap is voorzien van een deur met platte kolommen, daarboven zaagwerk en een groot snijwerk. Hierboven is een hoed geplaatst en 3 bladgoud geplakte vazen.

Uurwerk

De klok wordt aangedreven door 2 met messing beklede loden gewichten. Het uurwerk met de loopduur van 1 week wordt geregeld door een ankergang met een lange slinger. Het slag wordt geregeld door een zaag en slaat de uren en halve uren voluit op 2 verschillende bellen. De klok is tevens voorzien van een wekker.

Wijzerplaat

De messing wijzerplaat wordt versierd met messing gegoten hoekstukken, een gematteerd middenstuk met gravering rond het dagvenster. In de toog is een schijngestalte van de maan aangebracht met daar omheen indrukwekkend graveerwerk. De verzilverde cijferring geeft de uren aan met Romeinse cijfers, alle 5-minuten met Arabische cijfers en de minuten in een streepjesrand. Onder de XII is een aparte seconde-ring aangebracht en een datumvierkant. Boven de VI is een dagvenster gemaakt. De tijd is af te lezen middels 3 geblauwd stalen wijzers.