Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Amsterdams Staand horloge

Winkelnummer: VERKOCHT

M. Wm. Scholtz
omstreeks 1750
Hollands Lod. XV
282 cm
60 cm
32 cm

Kast

Een uit eiken opgebouwde kast die is gefineerd met wortelnoten. De voet is op de hoeken voorzien van “knieĆ«n” en een eenvoudige randversiering in het front. De romp heeft een lange deur met zowel onder als boven C-voluten en bovenaan een snijwerk. De kap heeft een deur met driekwart kolommen en daarboven zaagwerk en een groot snijwerk. De top wordt versierd met 2 bazuin blazende engelen en een Atlas-figuur.

Uurwerk

Het uurwerk wordt aangedreven door 2 met messing beklede loden gewichten. Het uurwerk heeft de loopduur van een week en wordt geregeld door een ankergang met een lange slinger. Het zaagslagwerk slaat zowel de uren als halve uren voluit op 2 verschillende bellen. Tevens is de klok voorzien van een wekker.

Wijzerplaat

De wijzerplaat is in de hoeken beschilderd met afbeeldingen van de 4 jaargetijden. Boven de VI is een bewegend zeegezicht geschilderd en voor de maanschijf de aartsengel Rafael. De gravure in de toog is Bijbels. De verzilverde cijferring geeft de uren aan met Romeinse cijfers en de minuten in een streepjesrand met Hollandse boogjes. Verder zijn alle 5-minuten gegraveerd in Arabische cijfers. Onder de XII is zowel een aparte seconde ring aangebracht als een datumvierkant. De tijd kan men hierop aflezen middels 3 geblauwd stalen wijzers. De cijferring is gesigneerd door de maker; M Wm Scholtz Amsterdam