Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse ijzeren lantaarnklok (078)

Winkelnummer: 78

1650
38 cm
19 cm
20 cm

Kast

Het frame is geheel gemaakt van ijzer met vierkante hoekstijlen die zijn geklonken aan de boven- en onderplaat. De bel is in een belkruis met toppinakel opgehangen tussen de 4 hoekpinakels. De ijzeren beschilderde wijzerplaat heeft gebogen contouren aan de bovenzijde met aan de voorkant een beschilderde wekkerschijf en een enkele ijzeren wijzer.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 dag wordt geregeld door een balansgang. Het slagwerk slaat de uren voluit op de bel en wordt geregeld door een sluitschijf, geplaatst in het midden van de klok. Deze klok heeft daardoor 4 uurwerk stijlen. Op de voorstijl is de dwangslag voor het halfuur gemonteerd. Achterop het uurwerk is het wekkermechanisme geplaatst. Het geheel wordt aangedreven door 6 loden gewichten aan koorden.

Wijzerplaat

De ijzeren wijzerplaat is geheel beschilderd, met een rode rand en diverse rode bloemen en bladeren op een geel fond. De cijferring is uitgevoerd met zwarte Romeinse cijfers voor de uren en een halfuurteken op een witte ondergrond. Het middenstuk is geheel rood met daarvoor de zwarte geschilderde wekkerschijf met witte Arabische cijfers. Hiervoor is een enkele ijzeren wijzer gemonteerd.

Overige informatie

Het geheel staat op een in oude stijl, recent gemaakte, ijzeren bok.