Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Haagse klok (028)

Winkelnummer: 28

Pieter Visbagh Fecit Haghe
omstreeks 1675
35 cm
24 cm
13 cm

Kast

Deze klein formaat Haagse klok is voorzien van een ebbenhout gefineerde kast met in de achterplank een ster van olijf en palissander. Bovenop een gebogen onderbroken timpaan. De deur is versierd met halfronde pilaren met basementen en kapitelen. De deur wordt geopend met de opwindsleutel op een vierkant in de rechterzijkant.  Aan de onderzijde zijn 6 ebbenhouten pootjes geplaatst. Beide zijkanten zijn voorzien van ruitjes. Achterop de bovenkant zijn 2 ophangogen gemonteerd waardoor de klok zowel neergezet kan worden als opgehangen aan de wand.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 2 dagen wordt geregeld door een spillegang. Het uurslagwerk wordt geregeld door een fraai ajour gezaagde sluitschijf op de achterzijde van het uurwerk. Het slaat de uren op een bel, gemonteerd op de binnenzijde van de wijzerplaat in de kast. Het uurwerk is voorzien van 1 veerton met dubbele tandkrans voor zowel de aandrijving van het gaand- als slagwerk. Op de achterplatine is de volledige signatuur aangebracht; Pieter Visbagh Fecit Haghe

Wijzerplaat

De messing wijzerplaat is scharnierend opgehangen in de kast. het is aan de voorzijde beplakt met fluweel met daarop een messing ajour gezaagde en vergulde cijferring. De tijd is af te lezen met 2 messing vergulde wijzers. Hieronder is een opklapbaar uit koper geciseleerd en verguld naamschild aangebracht met de signatuur van de maker;  P Visbag Haghe   Achter dit schild is een rechthoekig gat in de wijzerplaat zodat men de slinger in beweging kan zetten.