Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Amsterdams staand horloge (056)

Winkelnummer: 56

amsterdams staand horloge

Gerrit Storm Amsterdam
omstreeks 1730
Hollands Lodewijk XV
263 cm
52 cm
29 cm

Kast

De eikenhouten kast is gefineerd met wortelnoten en notenhout. De voet is uitgevoerd met afgeschuinde hoeken met aan de onderzijde een plint met gedraaide poten. De lange deur heeft bovenaan een klein snijstuk en voor het slingervenster is een messing gietwerk geplaatst met een afbeelding van Europa op de stier. De deur van de kap is voorzien van 3/4 kolommen met messing basementen en kapitelen. Tussen deur en bovenlijst is een ajour-gezaagd stuk fineer aangebracht met in het midden een groot snijstuk. De kap wordt gesierd door 3 schoorstenen met gestoken en bladgoud geplakte vazen.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 week wordt aangedreven door 2 messing beklede gewichten aan katrollen en snaar. Het gaandwerk is uitgevoerd met een ankergang en een lange slinger in de kast. Het halfuurslagwerk slaat de uren en halve uren voluit op 2 bellen. Het uurwerk is ook voorzien van schakelaar voor slaan/niet slaan en een wekker.

Wijzerplaat

De messing wijzerplaat wordt versierd met messing gegoten en verzilverde hoekstukken, een gematteerd middenstuk met gravering rond het dagvenster. In de toog is een schijngestalte van de maan aangebracht, maandatum en de tijd van hoogwater met daar omheen indrukwekkend graveerwerk. De verzilverde cijferring geeft de uren aan met Romeinse cijfers, alle 5-minuten met Arabische cijfers en de minuten in een streepjesrand. Onder de XII is een aparte seconde-ring aangebracht en een datumvierkant. Boven de VI is een dagvenster gemaakt. De tijd is af te lezen middels 3 geblauwd stalen wijzers. Twee schildjes rond de secondering geven de naam van de maker aan.

Overige informatie

Voor een Amsterdamse staande klok is dit een redelijk klein exemplaar. De totale hoogte is 263 cm, inclusief de vaas op de top.