Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Duitse ijzeren wandklok ( V )

Winkelnummer: Verkocht

omstreeks 1780
26 cm
20 cm
11 cm

Kast

Deze Duitse ijzeren wandklok heeft een vrij kleine kast en is geheel vervaardigd uit ijzer, die aan de voorzijde rijk is beschilderd. De zijkanten zijn voorzien van blauw geschilderde deuren. Bovenop is een bel aangebracht voor de wekker.

Uurwerk

Het uurwerk met de gangduur van 1 dag wordt aangedreven door loden gewichten. De ankergang is uitgevoerd met een lange slinger met messing slingerlens. Alle tandwielen zijn van messing, de assen van staal. De wekker is aan de zijkant van het uurwerk geplaatst.

Wijzerplaat

De fraai uitgezaagde en rijk beschilderde wijzerplaat is voorzien bloemen, bladeren en ranken. Binnen de cijferring is een zonnerad geschilderd. De witte cijferring is onderverdeeld in zwarte Romeinse cijfers voor de uren en rode Arabische cijfers voor alle vijf-minuten. De tijd wordt aangegeven met 2 fraai ajour gezaagde messing wijzers. Achter de uurwijzer is de wekkerschijf gemonteerd.

Overige informatie

Zijn kleine formaat en veelkleurige wijzerplaat maakt deze Duitse ijzeren wandklok erg aantrekkelijk in vrijwel elk klassiek en ook modern interieur.