Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Hollandse Lodewijk XV barometer (V)

Winkelnummer: VERKOCHT

Lodewijk XV barometer Tessa

J. Tessa Leyden
omstreeks 1770
Lodewijk XV
119 cm
26 cm
12 cm

Kast

De kast is gemaakt van eikenhout dat is gefineerd met mahonie. Het snijwerk en sommige lijsten zijn massief mahonie. De 3 asymetrisch geplaatste schaalplaten zijn afgeschermd met een lange deur voorzien van glas. Diverse randen, de 2 buisbeschermers en de 2 druppels onderaan zijn gezwart, om meer contrasten aan te brengen in de kast. De bak is orgel-gebogen. Het snijstuk is typisch voor het einde van deze stijlperiode, namelijk met Lodewijk XV kenmerken maar vrijwel symetrisch.

Uurwerk

De barometer is links voorzien van een enkele buis van Torricelli, daaronder een kwikthermometer en rechts een contra-buis volgens Huygens. Ze geven hun diverse standen aan op messing gegraveerde en verzilverde schaalplaten.

Deze messing gegraveerde en verzilverde schaalplaten werden in de tijd en ook nu nog gezien als een kostbare en luxere uitvoering dan de gebruikelijke tinnen schaalplaten.

Wijzerplaat

De thermometer is bovenaan gesigneerd door de maker; “Thermometer door J. Tessa  Leyden “. Deze is voorzien van de schalen van Reaumur en Fahrenheit. Rechts staan diverse jaartallen met uitzonderlijke temperaturen in verschillende Europese plaatsen. De oudste is 1740 en de jongste 1762.

De schaal bij de Torricellibuis is in Engelse duimen en de “36 schaal”. Met de tendenswijzer is de stand goed aan te wijzen en vast te leggen.

De schaal bij de Huygens controleur is ook in Engelse duimen en de “36 schaal”. Ook hier is een verschuifbare tendenswijzer geplaatst. Onderaan staat nogmaals de signatuur van de maker ” J: Tessa  fecit  Leyden “.