Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Engelse lantaarnklok (019)

Winkelnummer: 19

John Pleydell Londini fecit
omstreeks 1685
41 cm
16 cm
18 cm

Kast

De geheel uit messing opgebouwde kast heeft aan de zijkanten deuren. Hierin zitten openingen waardoor de slinger naar buiten komt. Aan de bovenkant zijn 3 belhekken gemonteerd met daarboven nog een belkruis met bel en toppinakel. Het voorste belhek is gegraveerd met 2 dolfijnen en enkele bloemmotieven. De messing wijzerplaat is geheel gegraveerd met bloemen en bladeren en onder de XII de signatuur van de maker.

Uurwerk

De klok heeft de loopduur van 1 dag en wordt aangedreven door een enkel loden gewicht aan een doorlopend koord en messing katrol. Het gaandwerk is voorzien van spillegang met een korte slinger in de kast. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en heeft Roman Strike; de klok slaat van 1 uur tot 6 uur alle slagen en vanaf 7 uur tot 12 uur weer 1 tot 6 slagen. Achterop het uurwerk is een wekker gemonteerd met koord aandrijving en loden gewichtjes.

Wijzerplaat

De messing gegraveerde wijzerplaat heeft een opgelegde cijferring en wekkerschijf. Onder de XII staat de signatuur van de maker. De graveringen zijn ingezwart met schellak. De enkele ijzeren uurwijzer geeft de tijd aan op de cijferring met Romeinse cijfers en een kwartierenring. De wekker wordt ingesteld met de draaibare wekkerschijf onder de staart van de uurwijzer.

Overige informatie

Roman striking is soms uitgevoerd om de loopduur van de klok te verlengen. In 12 uur slaat zo’n klok in plaats van 78 slagen totaal maar 42 slagen.