Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Engelse staande klok (014)

Winkelnummer: 14

Engelse staande klok

William Jourdain
omstreeks 1790
Sheraton style
269 cm
53 cm
23 cm

Kast

Een mahonie gefineerde kast is opgebouwd uit vruchtenhout. Sommige lijsten en kolommen zijn van massief mahoniehout. De kast is in typisch “Sheraton style” gemaakt, deze stijl was in Engeland populair in het laatste kwart van de 18de eeuw. Belangrijkste kenmerk is de kap in de vorm van een Chinese pagode. Op de kap zijn 3 grote messing pinakels geplaatst.

Uurwerk

De klok is voorzien van een uurwerk met de loopduur van 1 week. Het wordt geregeld door een ankergang met een lange slinger. Het halfuurslagwerk slaat de uren voluit op de bel en alle halve uren slaat hij 1 maal. Het uurwerk is voorzien van Slaan/ niet Slaan.

Wijzerplaat

De messing, gegraveerde wijzerplaat is mat geschuurd en verzilverd. De uren worden aangegeven met Romeinse cijfers, alle 5-minuten met Arabische cijfers en de minuten met een streepjes balk. Er is een aparte seconde-ring onder de XII en een datumvierkant boven de VI. De tijd kan men aflezen met 3 geblauwd stalen wijzers. In de toog is een wijzer aangebracht waarmee men het slagwerk aan of uit kan zetten. De klok is op de wijzerplaat gesigneerd door de maker; ” Wm Jourdain London “.

Overige informatie

In verhouding tot andere klokken van dit formaat is deze erg plat, slechts 23 centimeter.