Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Engelse tafelklok (030)

Winkelnummer: 30

bracket clock Thomas Hughes London

Thomas Hughes London
omstreeks 1750
Georgian
50 cm
29 cm
19 cm

Kast

Het betreft een eikenhouten kast die is gefineerd met ebbenhout. Luxe voor die tijd, aangezien het toen gebruikelijk was zwarte kasten te maken van gezwart perenhout, zogeheten”ebonised”. Verder is de kast verrijkt met gegoten messing lijsten en biezen.¬† De deuren zijn getoogd met in de bovenhoeken ajour gezaagd ebbenfineer. De inverted belltop heeft een messing handvat op de top. De kast staat op rechthoekige, uit messing gegoten, voeten.

Uurwerk

Het uurwerk met de gangduur van een week is voorzien van dubbele veerton met snekken waartussen ketting is geplaatst. Het gaandwerk is uitgevoerd met een spillegang met een korte slinger aan een slingerveer en voorzien van regulage op de wijzerplaat. Het uurslagwerk slaat de uren voluit op een bel. De kwartieren-trekrepetitie slaat alle kwartieren op 6 bellen, gevolgd door het laatst gepasseerde uur op de gewone bel. Het uurwerk is tevens uitgevoerd met slaan/niet slaan. De slinger kan men voor transport vastklikken achter een veer op de achterplatine.

Wijzerplaat

De messing gegraveerde wijzerplaat is voorzien met losse messing verzilverde cijferringen  en messing gegoten hoekstukken. In de toog bevinden zich 2 kleine cijferringen voor de regulage en slaan/niet slaan, waartussen het signatuurschild is aangebracht. De cijferring is voorzien van Romeinse cijfers voor de uren en Arabische cijfers voor alle vijf-minuten. De minuten zijn aangegeven met een streepjes rand. De tijd is hierop af te lezen met geblauwd stalen wijzers.