Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse capucine (048)

Winkelnummer: 48

Capucine

0mstreeks 1830
27 cm
15 cm
10,5 cm

Kast

De kast is opgebouwd uit eikenhout dat is gefineerd met palissander. Op enkele plaatsen zijn smalle biezen ingelegd van rozehout. De zijkanten zijn deurtjes en de achterkant is een luik. Het geheel staat op 4 ronde pootjes en bovenop is een handvat geplaatst. Rond de wjzerplaat is een versierde gegoten messing rand gezet.

Uurwerk

De klok heeft de loopduur van 1 week. Het gaandwerk wordt geregeld door een cilindergang met regulage op de achterplatine. Het halfuurslagwerk, met herhaalslag 2 minuten over het hele uur, slaat op een gong. De klok is tevens voorzien van repetitie. De klok is ook uitgerust met een wekker , die slaat op een bel in de top van de klok.

Wijzerplaat

De wit geƫmailleerde cijferring heeft Romeinse cijfers voor de uren en een streepjesrand voor de minuten. De tijd is hierop af te lezen met 2 geblauwd stalen wijzers. Achter de uurwijzer is de verdraaibare wekkerwijzer geplaatst, ook uitgevoerd in geblauwd staal.

Overige informatie

Deze houten Capucine heeft een erg afwijkende en niet eerder vertoonde vorm. Houten Capucines ziet men niet vaak. De meest voorkomende zijn een vrijwel houten kopie van de originele vorm van een messing Capucine, met 4 pootjes en 4 knoppen bovenop en een bel met handvat op de top.