Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse lantaarnklok (081)

Winkelnummer: 81

Rouelle
omstreeks 1730
41 cm
18,5 cm
21 cm

Kast

De kast is opgebouwd uit ijzer en op sommige plaatsen verfraaid met messing delen. De zijkanten zijn deuren. Op de top is, tussen messing belhekken, een bel in een belkruis met toppinakel geplaatst. De ijzeren wijzerplaat is voorzien van een messing gegraveerd front. De cijferring is gemaakt van tin.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 dag wordt geregeld ddor een spillegang met een korte slinger. Het halfuurslagwerk slaat op een bel en wordt geregeld door een zaagslagwerk. Dit bied de mogelijkheid dit slagwerk te laten repeteren en tevens kan de klok niet “van slag afgaan”. Ook is de klok voorzien van een wekker.

Wijzerplaat

De messing gegraveerde wijzerplaat is boven de VI gesigneerd door de maker. De messing wekkerschijf is direct achter de ijzeren uurwijzer gemonteerd. De tinnen cijferring geeft de uren aan met Romeinse cijfers en de kwartieren in een blokrand.

Overige informatie

Lantaarnklokken van Rouelle zijn duidelijk anders dan van andere klokkenmakers in Frankrijk.
Typische kenmerken van Rouelle klokken zijn; Het gebruik van meer ijzer in het frame met rechthoekige stijlen en ijzeren onder- en bovenplaat, ijzeren deuren met typisch gevormde deurknopjes, een ijzeren belkruis met koevoet-bevestiging, de tinnen cijferring en het monteren van messing op het ijzeren front. Het zaagslagwerk is ook typisch Rouelle. Er bestaan ook niet gesigneerde kokken van Rouelle, toch herken je ze altijd direct.