Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse reispendule (086)

Winkelnummer: 86

Lepaute Hr de L`Empr Place de Palais RL
omstreeks 1813-1815
Empire
34 cm
16 cm
13 cm

Kast

De klok is uitgevoerd met een geheel messing vuurvergulde kast. Alleen aan de voorzijde zijn sierornamenten aangebracht, de rest van de klok is glad. De achterzijde is een grote deur. De wijzerplaat is afgedekt met een deur met een bolglas. Bovenop is een handvat gemonteerd.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van een week is voorzien van dubbele veerton en snek. Het wordt geregeld door een ankergang. De slinger is vast te zetten in de kast met een speciale klem op de achterplatine. Het slagwerk is op de voorzijde schakelbaar. Men kan kiezen uit Grande Sonnerie, Petite Sonnerie of Silence. Met een knop aan de zijkant van de klok kan men het slagwerk laten repeteren. Ook is in het uurwerk een wekker aangebracht. Boven de wijzerplaat is een regulage voor de slinger geplaatst.

Wijzerplaat

De wit geƫmailleerde wijzerplaat is vvorzien van Romeinse cijfers voor de uren en een streepjesrand voor de minuten. De tijd is hierop af te lezen met 2 geblauwd stalen wijzers. De wekkerwijzer is van verguld messing. De signatuur van de maker is zowel boven als onder het centrum geschreven. Er zijn 3 opwindgaten, de kleine rechtsboven is voor de wekker.

Overige informatie

Het betreft hier een klok met een zwaar en uitgebreidt uurwerk van een van de Franse topmakers uit die tijd. Tijdens de reis kan de slinger worden vastgezet is de klok.