Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse reiswekker met foedraal ( V )

Winkelnummer: Verkocht

Laresche reisklok
Laresche reisklok

H. Laresche
1825
15,5 cm
7,5 cm
6,5 cm

Kast

Het houten kastje is gefineerd met taxushout en versierd met amarant biezen en ebbenhouten lijstjes. De eenvoudig gebogen bovenzijde en de iets bredere voet, op een verder gladde kast, geven de klok een tijdloze uitstraling. Aan de achterzijde is een opening met messing rooster geplaatst om de bel beter te laten klinken en onderaan een verwijderbare pen om de kast te openen. Het originele groene foedraal is aan buitenzijde versierd met gouden biezen langs de randen en 2 fraaie sluitingen. Aan de binnenzijde is het bekleed met fluweel.

Uurwerk

Het, bovenaan gemonteerde, grote horloge uurwerk is uitgevoerd met een spillegang en heeft de loopduur van 30 uur. Het is voorzien van veerton en snek met op de achterplatine de regulage. Het daaronder geplaatste wekkerwerk met dubbele hamer wekt op de bel. De bediening van het uurwerk en het typische LARESCHE wekkerwerk vindt geheel aan de voorzijde plaats. De klok is tevens voorzien van kwartierslag op aanvraag, aan de zijkant van de klok kan men dit met de opwindsleutel bedienen.

Wijzerplaat

De wit geƫmailleerde wijzerplaat geeft de uren aan met Romeinse cijfers en de minuten met een streepjesrand. Onderaan staat de signatuur van de maker; H. Laresche . De tijd wordt hierop aangegeven met 2 geblauwd stalen wijzers. Onder de cijferring is de wekkerfunctie aangebracht. Men stelt eerst de vergulde wijzer gelijk met de stand van de uurwijzer om vervolgens de verzilverde wekschijf op de gewenste wektijd in te stellen onder de staart van de vergulde wijzer.