Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse staande regulateur ( V )

Winkelnummer: VERKOCHT

Franse regulateur

omstreeks 1840
226 cm
55 cm
32 cm

Kast

De massief mahonie houten kast is 1 geheel en robuust uitgevoerd. Aan de forse achterwand is een messing stoel gemonteerd waarop het uurwerk rust. Zowel het glas in de deur als aan beide zijden is uitgevoerd met een brede facetrand. De deur is voorzien van mes en groef voor extra bescherming tegen vuil en stof.

Uurwerk

Het zwaar uitgevoerde uurwerk heeft de loopduur van 2 weken en is voorzien van remontoir opwinding. Het heeft als echappement een schaargang met pennenrad voor een stappende centrale seconde wijzer. Op het grondrad is een contra-pal inrichting gemonteerd voor een constante aandrijving ook tijdens het opwinden.  De harpslinger is uitgevoerd met temperatuurcompensatie. Deze rooster-compensatie slinger is voorzien van een dilatatie-liniaal waarop te zien is hoeveel de  slinger is uitgezet of gekrompen.

Wijzerplaat

De wit geëmailleerde wijzerplaat geeft de tijd aan met Romeinse cijfers voor de uren en een streepjes rand voor de minuten en seconden. De tijd is hierop af te lezen met 3 geblauwd stalen wijzers. Rond de cijferring is een gegoten en vergulde messing rand geplaatst die is voorzien van kleine motieven.