Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse reisklok van LeRoy (49)

Winkelnummer: 49

Franse reisklok Leroy
carriage clock LeRoy
Reisklok LeRoy

LeRoy & fils
1880
15 cm
9,5 cm
8 cm

Kast

De kast is vervaardigd uit messing gegoten delen die zijn verguld. Aan alle zijden en bovenkant zijn facet geslepen ruitjes geplaatst. Bovenop de kast is een handvat gemonteerd en aan de voorkant een repetitieknopje.

In de voet is de vaste en gesigneerde opwindsleutel geplaatst. Deze sleutel, samen met het opwindmechanisme op de achterplatine, is door Leroy uitgevonden en gepatenteerd; No 9501.  Als de sleutel linksom wordt gedraaid windt je het gaandwerk, en rechtsom het slagwerk.

Uurwerk

Het uurwerk is voorzien van een echappement met een Engelse ankergang en heeft de loopduur van 1 week. Het halfuurslagwerk slaat de uren voluit op een gong en 1 maal elk halfuur. Het slagwerk is uitgevoerd met repetitie.

De klok is tevens voorzien van een wekker met bediening op de achterplatine.

Wijzerplaat

De wit geëmailleerde wijzerplaat heeft een cijferring met Romeinse cijfers voor de uren en een streepjesrand voor de minuten. De tijd wordt hierop aangegeven middels 2 geblauwd stalen wijzers. Onderaan de wijzerplaat is een wekkerring aangebracht met Arabische cijfers voor de uren en 1 geblauwd stalen wijzertje.