Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Hollandse bakbarometer (07)

Winkelnummer: 7

Bakbarometer

Nicolas Ruspinus Fecit Amsterdam
1745
Hollandse barok
119 cm
25 cm
9 cm

Kast

Een eiken met notenhout gefineerde kast. Aan de zijkanten voorzien van naar voren komende lijsten. Aan de bovenzijde de boogjes van Berain met daarboven 3 gedraaide knoppen. Op de rechthoekige bak bevinden zich 2 buisbeschermers en aan de onderzijde een knop.

Uurwerk

De barometer is voorzien van 2 dunne buizen. Rechts de kwikbuis voor de barometer met onderaan een glazen reservoir. Links de thermometerbuis met gekleurde alcohol en een groot reservoir in de bak.

Wijzerplaat

De tinnen barometer-schaalplaten zijn gegraveerd met links een Soomer en rechts een Winter tekst. Er staan verschillende weersgesteldheden op beide platen, maar op beide Rhijnlandse duimen in de lineaal.
De thermometer heeft rechts de schaal van Fowler en links 7 losse tinnen schildjes met temperatuur aanduidingen met bijpassende figuurlijke afbeelding.

Overige informatie

Nicolas Ruspinus heeft maar 4 jaar in Nederland gewerkt. Hij komt naar Amsterdam als zijn broer Charlo daar al is gevestigd. Waarschijnlijk is hij werkzaam in de werkplaats bij zijn broer Charlo. Het enige dat over hem te vinden is in het Amsterdams archief; Hij was aanwezig in Amsterdam bij de doop van zijn neef Carolus, zoon van Charlo.