Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Zaanse klok (082)

Winkelnummer: 82

C. van Rossen op de Koog
omstreeks 1710
85 cm
34 cm
21 cm

Kast

De eikenhouten kast is gefineerd met notenhout. e druk gebogeb achterplank heeft op de top een barokke halfronde tympaan met aan weerszijde 2 gedraaide knoppen. In de onderkant is een slingeropening gemaakt met daarachter een ruiter als lens. Rondom de bellen zijn 3 gegoten messing belhekken geplaatst met de afbeelding van “Geloof, Hoop en Liefde”. Op de bellen is een Atlas figuur gezet.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 dag wordt aangedreven door peervormige gewichten aan een doorlopend koord met houten katrollen. Het gaandwerk is voorzien van spillegang. De klok heeft kwartierslagwerk waarbij de uren en halve uren voluit worden geslagen op 2 bellen en de kwartieren worden met dwangslag geslagen op de 2 verschillende bellen. Tevens is een wekker in het uurwerk aangebracht.

Wijzerplaat

De wijzerplaat is beplakt met donkerbruin fluweel. In de hoeken zijn messing gegoten hoekstukken aangebracht met engelenkopjes. De opgelegde verzilverde cijferring toont de uren in Romeinse cijfers, alle vijf-minuten in Arabische cijfers en de minuten in een blokrand. De tijd is af te lezen met 2 gegoten messing wijzers. Op de uurwijzer is de wekkerwijzer geplaatst. Rond de VI is de signatuur van de maker gegraveerd.