Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse officiers pendule (074)

Winkelnummer: 74

Meuron & Comp.ie
omstreeks 1790
Lodewijk XVI
25 cm
15 cm
11 cm

Kast

De gegoten en nageciseleerde messing kast is geheel vuurverguld. De voor- en bovenzijde zijn rijk versierd met bloem- en bladmotieven, palmetbladeren, druiventrossen en een gezicht. Een mooi uitgevoerd handvat siert de top. De wijzerplaat wordt afgeschermd met een deur. De zijkanten zijn glad en op de achterzijde is een ronde deur met een glas gemonteerd.

Uurwerk

Het uurwerk heeft de loopduur van 1 dag. Het gaandwerk is uitgevoerd met veerton en snek, het wordt geregeld door een spillegang met balans en spiraal. Het slagwerk is in de voet schakelbaar met de keuzes; Silence, Grande Sonnerie, Petite Sonnerie. De klok is tevens voorzien van een wekker en repetitie van het slagwerk.

Wijzerplaat

De wit geƫmailleerde wijzerplaat heeft zwarte Arabische cijfers voor de uren en kwartieren. Voor de minuten is een streepjesrand aangebracht. De 2 opwindvierkanten zijn asymetrisch in de wijzerplaat verdeeld. Onderaan is de signatuur van de maker aangebracht. De wekkerwijzer is van geblauwd staal. De uur- en minuutwijzer zijn rijk uitgevoerd in verguld messing met een geblauwd stalen achtergrond.