Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse vroege Comtoise (072)

Winkelnummer: 72

omstreeks 1725
35 cm
20 cm
16 cm

Kast

De kast van de klok is feitelijk een gezwarte ijzeren doos met opgelegde messing gegraveerde onderdelen. De zijkanten zijn deuren en het geheel staat op een ijzeren bok. Onderaan de wijzerplaat zijn twee shutters voor de opwindgaten gemonteerd en bovenaan 2 gezaagde messing sierstukken. De cijferring is gegraveerd met uren en halve uren waarop de tijd is af te lezen met een gegoten messing uurwijzer. Direct achter de wijzer is de wekkerschijf gemonteerd. Voor de bel is een ajour gezaagd messing sierstuk geschroefd.

Uurwerk

De klok met de loopduur van 1 week wordt aangedreven door 2 gietstalen gewichten aan koorden.Het gaandwerk wordt geregeld door een spillegang met een lange draadjes slinger aan een hoog slingerhuis achterop de kast. Het uurslagwerk slaat op een bel. Het halfuur is voorzien van dwangslag. Er is tevens repetitie aangebracht. Het wekkerwerk met zijn eigen gewichtjes is linksvoor in de klok geplaatst.

Wijzerplaat

De messing cijferring is eenvoudig gegraveerd met Romeinse cijfers voor de uren, een halfuur teken en in de binnenrand stippen voor de halve uren.