Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Hollandse bakbarometer-contraleur (031)

Winkelnummer: 31

bakbarometer

ANT. PEIA Amsterdam
0mstreeks 1790
Lodewijk XVI
122 cm
24 cm
11 cm

Kast

Een vruchtenhouten kast die is gefineerd met Mahonie, sommige delen zijn massief mahonie. De kap is voorzien van een onderbroken tympaan met een vaas. De schaalplaten zijn beschermd met een glazen deur. Onder de deur zijn 2 buisbeschermers geplaats en onder de bak een uit mahonie gedraaide druppel. In de rechterzijkant van de deur is de tendenswijzer gemonteerd.

Uurwerk

Het betreft hier een Huygens- contraleur. De barometer heeft dus alleen de gebogen U-buis met links kwik en rechts rode olie, waarbij het gebruik van hydraulica in de bak 1 cm kwikverplaatsing leidt tot 7 cm olieverplaatsing. Een uitvinding van de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens. De weersgesteldheden staan hierbij op zijn kop ten opzichte van een normale buis, Orcaan bovenaan en Heel Schoon onderaan. Dit komt door het feit dat een Torricelli-buis onderaan open is en een Huygens-buis bovenaan open is.

Wijzerplaat

De tinnen schaalplaat is voorzien van een barometerschaal in Hollandse duimen en de 36-schaal. Dit zijn beide de lange, uitgerekte schalen die horen bij dit soort buizen van een Huygens-contraleur. Hierdoor is de barometer makkelijker en zuiverder afleesbaar. Bovenaan is de signatuur van de maker gegraveerd; Ant. Peia Amsterdam