Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Vroege Franse Lodewijk XIV barometer ( 12 )

Winkelnummer: 12

C.Leret a Rouen
Franse barometer Louis XIV
Vroege Franse barometer

Cleret A Rouen
omstreeks 1700
Lodewijk XIV
105 cm
17 cm
12 cm

Kast

De achterplank is uitgevoerd in eikenhout dat is beplakt met palissander in visgraat motief. De lijsten zijn gemaakt van ebbenhout. Het dekseltje van de vijfkantige reservoirbak is verwijderbaar. De top is versierd met 3 gedraaide messing knoppen. De onderzijde is versierd met 6 messing gedraaide pootjes.

Uurwerk

De glazen barometerbuis is in een gedraaid houten reservoir geplaatst en ter hoogte van de bakdeksel versiert met een met bloemen gegraveerde messing huls. De buis wordt halverwege vastgehouden door en mooi gegraveerde en fraai uitgezaagd beugeltje. De schaalplaten zijn aan de achterzijde van de barometer naar boven en beneden te verplaatsen. Naar gelang de hoogte waarop de barometer zich boven zeeniveau bevindt zijn de schaalplaten te ijken.

Wijzerplaat

De schaalplaten zijn van messing en fraai gegraveerd met bloem- en bladmotieven en bovenin een afhangend kleed met kwasten. De linker schaalplaat is voorzien van de weersgesteldheden en de rechter met de signatuur van de maker en een schaal in Franse duimen. Een tendenswijzer is verschuifbaar op de plaat gemonteerd.              De barometer is gesigneerd Cleret A Rouen

Overige informatie

Bijzonder vroege barometer van een uitmuntende barometermaker met het voor hem typische model en schaalplaten.