Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Amsterdams staand horloge (071)

Winkelnummer: 71

Will. Gib Roterdam
0mstreeks 1715
264 cm
52 cm
27 cm

Kast

De eikenhouten kast is gefineerd met notenhout. De rechthoekige voet is voorzien van gedraaide poten. De lange rechte deur heeft een rond, messing omrand, slingervenster. De rechthoekige kap heeft een vierkante deur met driekwart kolommen versierd met messing basement en kapiteel. Op de kap is een hoed geplaatst met daarboven bladgoud geplakte houten bollen. Zowel in de kap als hoed is zaagwerk geplaatst.

Uurwerk

De klok met de loopduur van 1 maand wordt aangedreven door messing beklede gewichten hangend aan snaren en katrollen. Het gaandwerk wordt geregeld door een ankergang met een lange slinger. Het halfuurslagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en slaat op een bel.

Wijzerplaat

De messing wijzerplaat is in de hoeken versierd met gegoten en vergulde hoekstukken. De opgelegde verzilverde cijferring geeft de uren aan met Romeinse cijfers, alle vijf-minuten met Arabische en voor de minuten een blokrand. Onder de XII is een aparte secondering aangebracht. Boven de VI is een datumvierkant met rondom een rijke gravering. De tijd is af te lezen middels 3 geblauwd stalen wijzers. Onderaan de cijferring staat de signatuur van de maker.