Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Engelse barometer (04)

Winkelnummer: 4

onbekend
omstreeks 1830
121 cm
13 cm
9 cm

Kast

De massief mahonie houten kast is aan 3 zijden voorzien van glas. Het bovenste deel aan de voorzijde is een deur waardoor de nonius bedient kan worden. In de kast is aan de onderzijde van de buis een gedraaide buisbeschermer geplaatst. Geheel aan de onderkant bevindt zich de transportknop. Bovenop de kast is een gedraaide knop geplaatst met daarop een messing vergulde beeltenis van een vrouw met herdersstaf. Voorstellende Genovefa , geboren 422, in haar jonge jaren schaapsherderin. Beschermeling van Germanus, bisschop van Nanterre. Zij verwierf zich een reputatie vanwege haar voorspellende gaven en hield ooit een preek om een storm te doen bedaren.

Uurwerk

De dikke enkele buis heeft een rechthoekig palmhouten reservoir met een zeemleren bodem. De dikke buis wordt slechts op zijn plaats gehouden door het reservoir en een gat in de top van de kast.

Wijzerplaat

De ivoren gegraveerde wijzerplaten zijn met messing beugels aan de buis gemonteerd. De barometerschaal, rechts, is in Engelse duimen en met de verschuifbare nonius afleesbaar tot op honderdsten van een duim. Hierbij zijn ook enkele weersgesteldheden gegraveerd. De kwikthermometer, links, heeft een schaal van Fahrenheit en RĂ©aumur.

Overige informatie

Dit is waarschijnlijk een uniek exemplaar. Er is in alle bekende literatuur nog geen tweede van bekend. Deze barometer staat vermeldt in het boek ; “wat zijn antieke klokken en barometers waard”, pag.215