Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Engelse chronometer (090)

Winkelnummer: 90

Hunter & Compy, Cornhill London N° 5614
omstreeks 1870
Victorian
19 cm
18 cm
18 cm

Kast

De kast is gemaakt van Grenadilo, in het Engels “African Blackwood”. Hij bestaat uit 3 delen en is aan de zijkanten voorzien van invallende messing handvatten. Op de hoeken zijn messing randen aan gebracht evenals smalle messing biezen. Op het front is een rechthoekig parelmoer schild aangebracht waar in het verleden een scheepsnaam heeft gestaan. Het uurwerk is veilig opgeborgen in een zware messing kelk cardanisch opgehangen in de kist. Rechtsachter is de opwindsleutel geplaatst.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 2 dagen is uitgevoerd met veerton en snek. Het echappement is een Earnshaw chronometergang. Het opwinden geschiedt aan de onderzijde van de kelk, verstopt achter een draaibare schijf.

Wijzerplaat

De mat verzilverde wijzerplaat is in het midden gesigneerd door de maker, en genummerd 5614. De tijd wordt aangegeven met Romeinse cijfers en een minutenrand. Boven de VI is een aparte seconde-ring aangebracht. Onder de XII de loopduur-indicator met een gouden wijzer. De tijdis af te lezen met 3 geblauwd stalen wijzers.