Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Engelse tafelklok (02)

Winkelnummer: 2

Engelse tafelklok

Joseph Rose London
omstreeks 1770
Georgian
51 cm
30,5 cm
19 cm

Kast

Een vruchtenhouten kast die is gefineerd met gezwart perenhout, zogenaamd “ebonised”. De klok staat op rechthoekige poten en is op de bovenkant versierd van 4 messing vaasjes en op de top een messing handvat. In de bovenhoeken van de deur zijn gegoten messing hoekstukken, met erachter rode stof, geplaatst. De zijkanten zijn voorzien van ruitjes waardoor het uurwerk goed zichtbaar is. De achterdeur is ook voorzien van glas met daardoor zicht op de prachtig gegraveerde achterplatine.

Uurwerk

De klok heeft een weekuurwerk met dubbele veerton en snek. Het gaandwerk is uitgevoerd met een spillegang. Het slagwerk slaat de uren op de bel en wordt geregeld door een zaagsysteem. Aan de zijkant van de klok is een repetitie voor het slagwerk gemonteerd.

Wijzerplaat

De messing beschilderde wijzerplaat is voorzien van een verzilverde cijferring. Hierop is de tijd af te lezen middels 2 geblauwd stalen wijzers. Boven de VI is een vierkant datumvenster aangebracht. In een sierlijk uitgezaagd deel is op een verzilverde ondergrond de naam van de maker gegraveerd. De schildering bestaat uit veelkleurige bloemen en bladeren.