Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse religieuse (06)

Winkelnummer: 6

Franse religieuse

Gribelin A Paris
0mstreeks 1710
Lodewijk XIV
61 cm
35 cm
16 cm

Kast

De kast is geheel beplakt met schildpad op een rode ondergrond. Het geheel is rijk voorzien van messing gegoten en vuurvergulde ornamenten, waaronder het hoofd van Heracles met zijn leeuwenmantel boven de cijferring. Het gietstuk onder de wijzerplaat beeld de scene uit waarbij Zeus, als adelaar, de prinses Alkmene schaakt waaruit hun zoon Heracles wordt geboren. Zij rust met haar linkerarm op een leeuwenkop.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 week wordt geregeld door een spillegang met een slinger aan een touwtje opgehangen tussen cycloïdale boogjes. De klok heeft een halfuurslagwerk dat slaat op een bel en wordt geregeld door een sluitschijf op de achterplatine. Op deze achterplatine is nogmaals de signatuur van de maker, Gribelin A Paris,  gegraveerd.

Wijzerplaat

De messing gegoten en vuurvergulde wijzerplaat is voorzien van 12 emaille schildjes met daarop Romeinse cijfers voor de uren. Op de buitenrand zijn de minuten gegraveerd in Arabische cijfers. Het midden is gevuld met gestileerde bladmotieven.

Links en rechts van de cijferring zijn 2 geëmailleerde schildjes aangebracht met de signatuur van de maker; Gribelin A Paris