Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse reisklok petite sonnerie ( 79 )

Winkelnummer: 79

reisklok petit sonnerie

omstreeks 1890
14,5 cm
9,5 cm
8 cm

Kast

De messing gegoten kast is verguld en rondom voorzien van facet geslepen glaasjes. Bovenop is een fraai handvat gemonteerd en een repetitie knopje. De achterzijde heeft een deur voor de bediening van het uurwerk. Door het glaasje aan de bovenzijde is het originele echappement te zien met de snel bewegende balans.

Uurwerk

Het uurwerk met de gangduur van 1 week wordt geregeld door een aan de bovenzijde gemonteerd horizontaal echappement. Deze is uitgevoerd met een Zwitserse ankergang, compensatie-balans en een Breguet spiraal met een overliggende eindbocht.

Het slagwerk is uitgevoerd als Petite Sonnerie, het slaat alle kwartieren met een dubbelslag met 2 hamers op 2 verschillende gongstaven. Het slaat de uren voluit op 1 gong. De repetitie is uitgevoerd als Grande Sonnerie, dit slaat eerst alle uren op 1 gong en vervolgens het aantal kwartieren erachteraan met een dubbelslag op 2 gongstaven.

Op de achterzijde van het uurwerk is een slaan/niet slaan regeling aangebracht, waarmee het slagwerk ’s nachts uitgezet kan worden.

Wijzerplaat

De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van Arabische cijfers voor de uren en een streepjesrand voor de minuten. De tijd is hierop af te lezen middels 2 geblauwd stalen wijzers. Naast de is “French made” geschreven.