Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse vergulde reiswekker met foedraal (VERKOCHT)

Winkelnummer: VERKOCHT

Laresche reisklok

H. Laresche
1860
15,5 cm
7,5 cm
6,5 cm

Kast

De vergulde messing kast is aan de voorzijde voorzien van een deur. De eenvoudig gebogen bovenzijde en de iets bredere voet, op een verder gladde kast, geven de klok een tijdloze uitstraling. Aan de achterzijde is een gat om de bel beter te laten klinken en onderaan een verwijderbare pen om de kast te demonteren. Het originele groene foedraal is aan buitenzijde versierd met gouden biezen langs de randen en 2 fraaie sluitingen. Aan de binnenzijde is het bekleed met fluweel en zijde.

Uurwerk

Het, bovenaan gemonteerde, grote horloge uurwerk is uitgevoerd met een spillegang en heeft de loopduur van 30 uur. Het is voorzien van veerton en snek met op de achterplatine de regulage. Het daaronder geplaatste wekkerwerk met dubbele hamer wekt op de bel. De bediening van het uurwerk en het typische LARESCHE wekkerwerk vindt geheel aan de voorzijde plaats.

Wijzerplaat

De wit geƫmailleerde wijzerplaat geeft de uren aan met Romeinse cijfers en de minuten met een streepjesrand. De tijd wordt hierop aangegeven met 2 geblauwd stalen wijzers. Direct onder de cijferring is een instelbaar scheppertje geplaatst dat het sterrad daaronder 1 maal per uur 1 stap verdraait. Het sterrad is voor een verzilverd cijferringetje geplaatst voor de instelling van de wektijd. Achter het sterrad zit een geblauwd stalen lichtertje dat op de ingestelde tijd de wekker af laat gaan. Dit mechaniek is typisch voor Henri Laresche.