Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse religieuse (018)

Winkelnummer: 18

Religieuse

Gaudron A Paris
0mstreeks 1695
Lodewijk XIV
58 cm
33 cm
15 cm

Kast

De kast is beplakt met schildpad en messing strippen. Daarbij zijn rondom gegoten messing en vuurvergulde lijsten geplaatst. Boven de deur bevindt zich een bebaarde kop van een man. Op de hoeken van de afneembare kap zijn 8 vuurvergulde flambouwen gezet. Onder de kap is een bel geplaatst en aan de achterzijde 2 ophangogen.

Deze klok kan zowel staan op een schouw als hangen aan de muur.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 week wordt geregeld door een spillegang. De slinger hangt aan een draad, welke met een hefboom verbonden is met de regulage op de wijzerplaat, een beweegt tussen cycloïdale boogjes.

Het halfuur-slagwerk is gemaakt met een zaagslagwerk op de voorplatine. Zeer ongebruikelijk voor die tijd. Aan de uitvoering ervan is te zien dat dit voor de maker ook een nieuwe techniek was.  De lichter voor de uitlichting van het slagwerk en de invallichter voor de zaag is uit 1 deel. Kort hierna gaat men daar 2 aparte lichters voor gebruiken voor een betere werking.

Op de achterplatine is ook de naam en woonplaats van de maker gegraveerd.

 

Wijzerplaat

De wijzerplaat is gemaakt van gegoten en vuurverguld messing met gegraveerde minuten op de buitenrand. Het middenstuk is versierd met gestileerde blad- en bloemmotieven. De uren worden aangegeven met 12 geëmailleerde cartouches. Het onderstuk is uitgevoerd met 5 arcade bogen waarachter de slinger te zien is. Boven die bogen is de signatuur van de maker aangebracht op 2 geëmailleerde naamplaatjes. De tijd is af te lezen met 2 geblauwd stalen wijzers.

Overige informatie

Dit zaagslagwerk lijkt voor Gaudron wel gemaakt als een experiment. Het zou wel eens een van zijn eerste kunnen zijn.

Alle jaren hiervoor maakte hij slagwerken met een sluitschijf achterop het uurwerk.

Tevens zitten aan de rechterzijde van het uurwerk in zowel de voor- als achterplatine recht tegenover elkaar 5 kleine 0,5 mm gaatjes. Dit alsof hij de klok voorbereidde op een trekrepetitie op aanvraag maar dit tijdens het bouwproces achterwege liet.