Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse religieuse

Winkelnummer: VERKOCHT

franse religieuse

P. Royer A Paris
1675
Louis XIV
45 cm
31 cm
14 cm

Kast

De kast is beplakt met ebbenhout en voorzien van tinnen biezen. Aan de zijkanten zijn ruitjes met ronde bovenzijde gemonteerd. Bovenop is een rond timpaan geplaatst. De deur is afgesloten met slot en sleutel. De achterdeur is afsluitbaar met een haak.

Deze klok kan zowel staan op een schouw als hangen aan de muur, met 2 messing ophangogen aan de achterzijde van de klok.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 week wordt geregeld door een spillegang. De slinger hangt aan een draad, welke met een hefboom verbonden is met de regulage op de wijzerplaat. De slinger beweegt tussen cycloïdale boogjes.

Het halfuurslagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en slaat op een bel, bovenop de klok.

Op de achterplatine staat nogmaals de signatuur ven de maker; P Royer A Paris

Wijzerplaat

De wijzerplaat is gemaakt van gesmeed ijzer dat beplakt is met zwart fluweel. Het geheel wordt met 4 latches aan de achterzijde van het passe-partout in de kast gemonteerd. Aan de voorzijde is een messing gegraveerde en verzilverde cijferring geplaatst met daarvoor 2 uitbundig gegraveerde en ajour gezaagde messing verzilverde wijzers. Het gegoten messing en verzilverde cartouche is voorzien van de naam van de maker; Royer

Achter het scharnierend cartouche bevindt zich een opening waardoor men de slinger in beweging kan zetten.