Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Franse religieuse ( 15 )

Winkelnummer: 15

Franse Religieuse

Jean Martinot A Paris
1665
Louis XIV
39 cm
28 cm
13 cm

Kast

De kast is beplakt met ebbenhout. Aan de zijkanten zijn ruitjes met ronde bovenzijde en onderzijde gemonteerd. Bovenop is een half ronde timpaan geplaatst. De deur is afgesloten met slot en sleutel. De achterdeur is afsluitbaar met 2 haakjes.

Deze klok kan zowel staan op een schouw als hangen aan de muur, met 2 ijzeren ophangogen aan de achterzijde van de klok.

Uurwerk

Dit vroege uurwerk is voorzien van een enkele veerton met aan beide zijden een grondrad; een voor het gaandwerk en een voor het slagwerk. Het uurwerk met de loopduur van 2 dagen wordt geregeld door een spillegang. De slinger beweegt tussen cycloïdale boogjes en hangt aan een draad. Deze klok heeft nog zijn originele spillegang met achterkloof en cycloïdale boogjes.

Het halfuurslagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en slaat op een bel, bovenop de klok.

 

Wijzerplaat

De wijzerplaat is gemaakt van gesmeed messing dat beplakt is met zwart fluweel. Het uurwerk is aan een “False plate” opgehangen. Het geheel is aan de linkerkant scharnierend in de kast gemonteerd. Aan de voorzijde is een messing gegraveerde en vergulde cijferring geplaatst met daarvoor 2 uitbundig gegraveerde en ajour gezaagde messing vergulde wijzers. Het gezaagde messing en vergulde platte cartouche is voorzien van de naam van de maker;  Jean Martinot Paris

Achter het naar boven scharnierend cartouche bevindt zich een opening waardoor men de slinger in beweging kan zetten.