Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Zwitserse tafelklok (096)

Winkelnummer: 96

Zwitserse tafelklok
zwitserse tafelklok

1720
51 cm
33 cm
20 cm

Kast

De gezwarte perenhouten kast is voorzien van een lade onder de voordeur. De kast heeft een breed uitwaaierende voet die op 4 poten staat. De bovenzijde is versierd met 4 pinakels op de hoeken en op de losse hoed nog 2 pinakels. Aan de zijkanten zijn ruitjes geplaatst en aan de achterzijde een gesloten deur.

Uurwerk

Het uurwerk met de gangduur van 2 dagen is voorzien van een spillegang. De slinger is opgehangen aan een draad die bovenaan direct is verbonden met de regulage. Het slagwerk wordt geregeld door een sluitschijf en slaat alleen de uren op de bel onder de hoed.

Op de achterplatine zijn duidelijk de 2 veerstuitingen te zien.

Wijzerplaat

Op de met zwart fluweel beklede wijzerplaat is een tinnen cijferring gemonteerd. Hierop zijn de uren aangegeven met Romeinse cijfers, de minuten met een streepjesrand en alle vijf-minuten met Arabische cijfers. In de hoeken zijn spandrels geplaatst met de afbeelding van gevleugelde engelenkopjes. De tijd is af te lezen met 2 indrukwekkende ajour-gezaagde en rijk gegraveerde vuurvergulde messing wijzers. Onder de cijferring is een opening in de wijzerplaat waardoor men de slinger kan zien en deze kan opstarten.