Peter Zwaanenburg - Uuwerkmaker - antiquair

Uurwerkmaker & antiquair

Engelse reisklok (08)

Winkelnummer: 8

carriage clock
carriage clock
carriage clock

William Johnson
1840
14 cm
9 cm
8 cm

Kast

De kast is gemaakt uit gegoten messing delen die zijn verguld. Het bovenstuk met de 4 staande hoekkolommen is uit 1 stuk, vandaar de naam voor deze kast; One-piece case. Aan zowel alle zijden als de bovenkant is een facet geslepen ruitje geplaatst, waardoor het uurwerk duidelijk zichtbaar is. De achterzijde is een deur voor de bediening van het uurwerk. Bovenop is een handvat gemonteerd en een drukknopje voor de repetitie van het slagwerk.

Uurwerk

Het uurwerk met de loopduur van 1 week is aan de bovenzijde voorzien van een echappement met een Zwitserse ankergang en regulage. Het halfuurslagwerk slaat de uren voluit op 1 bel en geeft het halve uur aan met 1 slag. Het knopje bovenop de kast bedient de repetitie voor het slagwerk. Ook is een wekker in het uurwerk gemonteerd dat tevens slaat op de bel. Op de achterplatine is de klok gesigneerd door de maker; W. Johnson Paris

 

Wijzerplaat

De wit geëmailleerde wijzerplaat is voorzien van de uren met Romeinse cijfers en voor de minuten een streepjesrand. De wekkertijd is onderaan weergegeven met Arabische cijfers voor de uren. Rond de VI is een signatuur aangebracht door de wederverkoper in Parijs;  E. White A Paris   De tijd is af te lezen met 3 geblauwd stalen wijzers.